Internet in 2012

Het gebruik van internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en de toegangsmogelijkheden nemen nog steeds toe. In 2012 had 92 procent van de bevolking toegang tot internet vanuit huis, 9 procentpunten meer dan in 2008. De websites die het meest worden bezocht, zijn de Amerikaanse en de Nederlandse versie van Google’s zoekmachine. Daarnaast zijn categorieën als nieuws en informatie en sociale netwerksites populair. Van de nieuwssites hebben nu.nl, nos.nl en telegraaf.nl het hoogste gemiddelde dagbereik: respectievelijk 34, 28 en 26 procent.

 

Gebruik

Het aandeel van de bevolking dat thuis toegang heeft tot het internet is in 2012 verder gestegen naar 92 procent. Ten opzichte van 2011 is dit een stijging van 2 procentpunten en ten opzichte van 2008 een stijging van 9 procentpunten. De toegang op het werk neemt ook toe: in 2008 had ruim een derde van de bevolking op het werk toegang tot het internet; in 2012 is dat 45 procent.

Locatie-toegang-tot-internet

In 2012 maakt 88,9 procent van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder wel eens gebruik van het internet, een procentpunt meer dan in 2011. Omgerekend staat dit gelijk aan een surfpopulatie van ongeveer 12,5 miljoen mensen. Zij maken in 2012 per week ruim 11 uur gebruik van het internet. Hierbij moet worden opgemerkt dat mobiel gebruik van internet buiten beschouwing is gelaten.

De verhouding tussen lichte gebruikers (minder dan 179 minuten per week), gemiddelde gebruikers en intensieve gebruikers (meer dan 600 minuten per week) is evenwichtig: respectievelijk 33 procent, 34 procent en 33 procent.

 

Bereik

Onderstaande tabel biedt een overzicht van de meestbezochte websites. De populairste websites in Nederland zijn in 2013 net als in 2012 de Nederlandse en de Amerikaanse versie van de zoekmachine van Google. Google komt daarnaast voor op de vierde positie met youtube.com. De top-vijf bestaat verder uit websites van andere Amerikaanse aanbieders, facebook.com en live.com van respectievelijk Facebook en Microsoft.

In de top-tien zijn alleen marktplaats.nl, nu.nl en ing.nl websites die hun oorsprong in Nederland vinden. De overige sites zijn wereldwijde initiatieven die ook de Nederlandse gebruiker weten te bereiken, al dan niet met een op Nederland aangepast format. De eerste Nederlandse site die nog steeds in Nederlandse handen is, staat op de elfde plek: telegraaf.nl van de Telegraaf Media Groep.

Top-30-websites-in-Nederland-in-2013

Vooral de categorie van de portals en zoekmachines komt in de top-30 veelvuldig voor: zeven websites zijn in deze groep ingedeeld, waaronder websites afkomstig van Google, Microsoft, Yahoo! en Sanoma Group. Andere veelvoorkomende categorieën zijn ‘nieuws en informatie’ en ‘sociaal netwerk’.

 

Nederlandse nieuwssites en weblogs

Het hoogste bereik van de Nederlandse nieuwssites en weblogs is al jaren weggelegd voor nu.nl. In 2012 stemt eenderde van de internetgebruikers van 13 jaar en ouder af op deze website. Bij dit bereik wordt het publiek dat via een mobiele telefoon of tablet afstemt op de site buiten beschouwing gelaten, zodat het bereik in werkelijkheid hoger zal zijn. Andere websites met een bereik van meer dan 20 procent zijn nos.nl en telegraaf.nl.

Ten opzichte van 2008 is de grootste groei te vinden bij nos.nl: het bereik van deze website is in vijf jaar tijd met 9 procentpunten toegenomen. Vanaf 2009 heeft nos.nl een groter bereik dan telegraaf.nl. Fok.nl laat eveneens een grote groei zien: van 4,4 procent in 2008 naar 11,4 procent in 2012.

Bereik-Nederlandse-nieuwssites-en-weblogs

De enige website in dit overzicht met een na vijf jaar afnemend bereik, is dumpert.nl: in 2008 was het bereik 7,2 procent, in 2012 is het 6,5 procent. Andere websites kennen wel tussentijdse dalingen die inmiddels weer aardig zijn ingelopen. Zo groeide vk.nl in 2009 even naar 14,7 procent, waarna een daling van 5 procentpunten volgde. In 2012 ligt het bereik op 12,5 procent.

Bij de relatief kleinere websites valt zie.nl op. Deze videowebsite, die is verbonden aan nu.nl, groeide tussen 2009 en 2010 met 7 procentpunten naar 12,3 procent, maar twee jaar later is hier nog slecht 8,5 procent van over.

Deel deze pagina