TMG in 2012

TMG wordt eigenaar van Metro in september 2012 waarna het mediaconcern beide, oftewel alle, gratis dagbladen in ons land bezit. Vlak daarna neemt TMG ook een meerderheidsbelang in de grootste online videoproducent van ons land: Zoom.in Nederland BV. De eerdere overname van Hyves is vooralsnog geen succesverhaal. Het aantal bezoekers van de Nederlandse sociale netwerksite loopt terug en TMG voert een afschrijving op van 36,5 miljoen euro.

 

TMG

 

Aandeelverhoudingen

De aandeelverhoudingen binnen TMG blijven in 2012 ongewijzigd. De belangrijkste aandeelhouder is de familie Van Puijenbroek die met 30,5 procent van de aandelen de feitelijke controle over het bedrijf heeft. Bovendien kent TMG een prioriteitsaandelenconstructie als gevolg waarvan het bedrijf niet zomaar kan worden gesplitst of overgedragen. Een andere aandeelhouder is beleggingsmaatschappij Cyrte Investments (Cyrte) die via Dasym Investments II een belang heeft van 20,1 procent. Ramphastos Investments, een beleggingsmaatschappij in handen van Marcel Boekhoorn, heeft een belang van 5 procent. De overige grootaandeelhouders in TMG zijn Delta Lloyd (5 procent), Navitas (5 procent) en Tweedy, Browne Fund Inc. (4,7 procent).

TMG heeft zich in de loop der jaren als crossmediaal mediabedrijf een stevige positie verworven in het Nederlandse medialandschap. Naast het grootste landelijke dagblad De Telegraaf, gratis dagbladen Sp!ts en Metro, de vele regionale dagbladen, puzzelbladen en enkele tijdschriften, bezit het concern de radiozenders Sky Radio en Radio Veronica en een digitaal portfolio dat onder meer sociale netwerksite Hyves en weblog GeenStijl bevat.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen

Voor De Telegraaf en advertentiedienst Speurders zijn in 2012 vernieuwde mobiele applicaties gelanceerd. In de nieuwe versie van telegraaf.mobi heeft de gebruiker ook toegang tot beurskoersen van belangrijke markten en het weer op basis van locatie. Ook de lokale aggregatiesite dichtbij.nl wordt verder uitgebreid. Met de overname van de resterende 30 procent van de aandelen van Webregio BV, wordt TMG met ingang van november 2012 volledig eigenaar van dichtbij.nl.

Dochter Sky Radio lanceert in de zomer van 2012 MyRadio, een interactief radiostation dat via mobiel, tablet en computer kan worden beluisterd. Luisteraars kunnen kiezen uit twintig kanalen maar zij kunnen ook eigen radiostations bouwen door kanalen met elkaar te combineren. De persoonlijke zenders kunnen worden gedeeld op sociale media-platforms.

TMG neemt in september 2012 Metro over van Metro International SA, de moedermaatschappij van Metro Holland. Hiermee wordt TMG eigenaar van de twee gratis dagbladen in Nederland. TMG laat weten beide als zelfstandige titel overeind te willen houden, maar redacties samen te voegen.

In november 2012 neemt TMG een meerderheidsbelang van 70 procent in de grootste online videoproducent van ons land: Zoom.in Nederland BV. De overname biedt beide partijen de nodige voordelen. Zoomin.tv krijgt toegang tot de gebruikers van de TMG-sites en beide partijen kunnen redactioneel samenwerken en gezamenlijk optrekken bij de advertentie-exploitatie van de video’s. De rest van de aandelen is nog in handen van persbureau Novum Nieuws waarmee TMG ook een contract voor het leveren van persberichten heeft. De samenwerking met Novum Nieuws weerhoudt TMG er niet van om eind 2012 ook met concurrent ANP een hernieuwd contract af te sluiten.

De bezoekersaantallen van Hyves zijn na de overname door TMG in 2010 dusdanig gedaald dat een overschot aan servercapaciteit is ontstaan. TMG zet een deel van de capaciteit in voor andere TMG-sites en besluit ook een deel van het serverpark onder te verhuren aan derden.

In maart 2013 wordt bekend gemaakt dat TMG Nieuwsmedia, een onderdeel van de Telegraaf Media Groep, een financiële nieuwssite zal lanceren, getiteld Das Kapital. De hoofdredacteur is afkomstig van 925.nl, een door Jort Kelder opgerichte financiële nieuwssite.

 

Organisatorische wijzigingen

De begin 2011 aangetreden bestuursvoorzitter Herman van Campenhout bekleedt zijn functie twee jaar. In april 2013 maakt Van Campenhout plaats voor interimmanager Cees van Steijn. In januari 2012 vertrekt Ab Trik als algemeen directeur bij Sky Radio Group en wordt hij opgevolgd door Philip Alberdingk Thijm.

TMG meldt in september 2012 dat het bedrijf conform de nieuwe organisatie/managementstructuur gaat werken. Deze herstructurering werd eind 2011 aangekondigd in het kader van de hernieuwde digitale strategie die moet bijdragen aan de verdere omvorming naar een crossmediale onderneming. Concreet houdt dit in dat de managementstructuur bestaat uit vijf directieleden, elk verantwoordelijk voor een business unit, te weten: Nieuws en Print Media, Nieuwsmedia, Online Media, Sky Radio Group en Commercie. De juridische structuur van TMG is formeel met ingang van 1 januari 2013 gewijzigd en zal in de Mediamonitor over 2013 worden opgenomen.

 

Financiële positie

Aan het eind van 2012 toont topman Herman van Campenhout zich nog gematigd optimistisch omdat volgens hem de crossmediale strategie langzaam maar zeker resultaten begint op te leveren. De omzet uit digitale activiteiten groeide met 3,4 procent en door kostenbesparingen daalden de bedrijfslasten met 6,3 procent. De netto financieringspositie, exclusief toekomstige licentielasten van Sky Radio Group, bedraagt per 30 september 2012 bijna 79 miljoen euro. Dat is een toename van ruim 74 miljoen euro ten opzichte van 30 september 2011, vooral als gevolg van overnames en investeringen. Het bedrijf heeft een nieuw krediet van 125 miljoen euro geregeld, met een looptijd van drie jaar.

Bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers over 2012, blijkt dat de reorganisaties, afschrijvingen en andere kostenbesparingen, zoals gedeelde bezorging, niet hebben kunnen voorkomen dat een nettoverlies van 15,1 miljoen euro wordt genoteerd. Een afschrijving van 36,5 miljoen euro heeft betrekking op Hyves dat dalende bezoekersaantallen kent en waarvan lagere toekomstige resultaten worden verwacht. De radiostations van Sky Radio Group, Sky Radio en Radio Veronica, trokken meer luisteraars, maar de omzetten alsmede het operationeel resultaat van het radiobedrijf blijven dalen. In 2011 boekte het bedrijf nog 44 miljoen euro af op Sky Radio Group. Omdat de opbrengsten uit digitale activiteiten en overnames wel toenemen, is de omzet gelijk aan die van 2011: 577,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITA) stijgt van 4 miljoen euro in 2011 naar 18 miljoen euro in 2012. De uitgever laat weten door te zullen gaan met de ingezette strategie, die moet leiden tot verdere groei van de online inkomsten en transformatie naar een volledig crossmediaal bedrijf. Er wordt voorgesteld om over 2012 geen regulier dividend uit te keren. Voor 2013 heeft het bedrijf een negatieve prognose voor de printopbrengsten, een positieve voor haar online-activiteiten en een voorzichtig positieve voor haar radiotak.

Deel deze pagina