Bertelsmann in 2013

Financieel is 2013 een succesvol jaar voor Bertelsmann, RTL Group en RTL Nederland. VOD en online worden gezien als twee belangrijke pijlers. Dit komt onder meer tot uiting in het nemen van een meerderheidsbelang in het moederbedrijf van VOD-dienst Videoland, de uitbreiding van het videoaanbod via de RTL XL-app en nieuwe zender- en programmawebsites.

RTL

 

Aandeelverhoudingen

RTL Group SA (RTL Group), het internationale moederbedrijf van de RTL-zenders in Nederland, is het grootste televisiebedrijf van Europa, met deelnemingen in 54 televisiezenders en 27 radiostations in twaalf (Europese) landen. Het aandelenbezit van Bertelsmann AG (Bertelsmann) in RTL Group is in 2013 afgenomen. Bertelsmann heeft met een aandelenemissie op 29 april 2013, die een nieuwe beursnotering in Frankfurt betekende, zijn belang in RTL Group teruggebracht van 92,3 naar 75,1 procent. Het aandeel vrij verhandelbare aandelen omvat nu 24,1 procent van het aandelenkapitaal. De waarde van het belang dat in de markt is gezet, bedraagt rond de 1,4 miljard euro.

Bertelsmann bezit naast RTL Group ook Random House, de grootste boekenuitgever in de wereld, Gruner + Jahr, de grootste uitgever van magazines in Europa, de aan boekdruk en -verkoop gerelateerde bedrijven Arvato en DirectGroup en muziekuitgever Bertelsmann Music Group (BMG). In Nederland geeft G+J Uitgevers CV onder andere de titels Quest, Glamour, Vogue en National Geographic uit.

Het Luxemburgse RTL Group is ultimo 2012 voor 92,3 procent eigenaar van het Nederlandse RTL Group Beheer BV (RTL Group Beheer), waar RTL Nederland Holding BV en RTL Nederland BV volledig onder vallen. RTL Group is eveneens eigenaar van CLT-UFA SA, houder van de Luxemburgse uitzendvergunningen voor de op Nederland gerichte RTL-zenders. Ook de productiebedrijven Blue Circle BV, Fremantle Media Nederland BV en Grundy International Holdings BV zijn eigendom van RTL Group Beheer.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen

In het begin van 2013 kondigt RTL Nederland aan dat het aantal ondertitelde programma’s flink wordt uitgebreid. Vanaf 1 maart 2013 zijn het RTL Nieuws van 18.00 uur, 19.30 uur, het late nieuws en RTL Weer ondertiteld voor doven en slechthorenden. Later zullen nog meer programma’s volgen, zo laat de directie weten. De aankondiging volgt niet lang nadat in de publiciteit enige ophef ontstond over het geringe aandeel van ondertitelde programma’s bij RTL Nederland, dat als gevolg van Luxemburgse uitzendlicenties niet verplicht is aan Nederlandse mediawetgeving te voldoen.

In 2013 breidt RTL Nederland zijn videoaanbod via mobiele apparaten verder uit, omdat cijfers laten zien dat via de RTL XL-app steeds meer mobiel wordt gekeken. Volgens RTL stegen de pageviews in 2012 van de RTL-websites met 26 procent en inclusief mobiel gebruik was die stijging 89 procent hoger dan in 2011. In het eerste half jaar van 2013 bedroeg de groei 20 procent meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Net als in 2012 zet RTL Nederland sterk in op uitbreiding van zijn online activiteiten. In augustus 2013 neemt RTL Nederland met 65 procent een meerderheidsbelang in The Entertainment Group (TEG), waarmee het zeggenschap krijgt over de VOD-dienst Videoland.

In de zomer van 2013 verlengt RTL het contract met persbureau ANP voor twee jaar. Hiermee schaart RTL zich in het rijtje van De Persgroep, Sanoma/SBS, TMG, NPO en NDC, partijen die zich in korte tijd meerjarig hebben verbonden aan het persbureau.

Eind 2013 lanceert RTL Digital Media haar vernieuwde zender- en programmawebsites, die zo zijn ontworpen dat ze zich aan alle schermen van desktops, smartphones en tablets kunnen aanpassen.

In februari 2014 wordt BMG volledig eigenaar van muziekuitgeverij Talpa Music BV.

 

Financiële positie

In 2013 boekt RTL Group een winst van 948 miljoen euro, ruim eenderde meer dan de winst in 2012, die 690 miljoen euro bedroeg. Het EBITA-bedrijfsresultaat stijgt naar 1,15 miljard euro, een stijging van 6,9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en tevens het beste EBITAresultaat ooit van RTL Group. De totale omzet van de RTL Group daalt met 1,8 procent naar 5,9 miljard euro, maar met name door de goede resultaten bij de Nederlandse en Duitse televisiedivisies vallen winst en bedrijfsresultaat hoger uit dan een jaar geleden.

RTL Nederland behaalt in 2013 een omzet van 455 miljoen euro, een groei van 5,6 procent. De operationele winst (EBITA) stijgt met ruim 6 procent naar 103 miljoen euro. Daarmee gaat 2013 de boeken in als het op één na beste jaar in de historie van RTL Nederland. RTL Nederland is daarmee, naast de Duitse RTL-tak, de enige afdeling die meer omzet boekt dan een jaar geleden. Volgens de zendergroep is dit positieve resultaat te danken aan investeringen in vernieuwing en het succes van nieuwe shows als RTL Late Night.

Bertelsmann, het Duitse moederconcern van RTL Group en Europa’s grootste mediabedrijf, noteert een hogere omzet en een beter bedrijfsresultaat in 2013. De omzet bedraagt 16,36 miljard euro, tegen 16,06 miljard euro een jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat, uitgedrukt in EBITDA, stijgt van 2,21 miljard euro in 2012 naar 2,31 miljard euro in 2013. De nettowinst van Bertelsmann maakt in 2013 een flinke sprong naar 870 miljoen euro, waar die in 2012 en 2011 nog 612 miljoen euro bedroeg: een stijging van maar liefst 42,2 procent.

Deel deze pagina