Bertelsmann in 2010

RTL in 2010

Aandeelverhoudingen

RTL Group SA (RTL Group), het internationale moederbedrijf van de RTL-zenders in Nederland, is het grootste televisiebedrijf van Europa met deelnemingen in 40 televisiezenders en 33 radiostations in 10 Europese landen. RTL Group is voor 91,2 procent in handen van Bertelsmann AG (Bertelsmann), een van ’s werelds grootste mediaconcerns. Bertelsmann bezit naast RTL Group ook Random House, de grootste boekenuitgever in de wereld, Gruner + Jahr, de grootste uitgever van magazines in Europa, en de aan boekdruk en -verkoop gerelateerde bedrijven Arvato en DirectGroup.

RTL Group is vrijwel volledig eigenaar van CLT-UFA SA, houder van onder andere de Luxemburgse uitzendvergunningen voor de op Nederland gerichte RTL-zenders. Daarnaast is het eigenaar van RTL Group Beheer BV (RTL Group Beheer) waar het 73,7 procent-belang in RTL Nederland Holding BV onder valt. De productiebedrijven Blue Circle BV, Fremantle Media Nederland BV en Grundy International Holdings BV zijn ook eigendom van RTL Group Beheer. Onder RTL Nederland Holding vallen in 2010 Radio 538 BV (Radio 538) en RTL Nederland BV, dat verantwoordelijk is voor de Nederlandse televisieactiviteiten. Door de deelname in SBS Nederland vanaf juli 2011 moet Talpa Media zijn 26,3 procent in RTL Group Beheer op last van de NMa afstoten. In ruil voor deze aandelen heeft Talpa Media Radio 538 weten te verwerven, ook zijn de zenders Radio 10 Gold en (het eerder in 2011 door RTL Nederland aangekochte) Slam!FM mee verkocht aan Talpa Media.

Een dispuut tussen RTL Group Beheer en Talpa Media over de waardering van de aandelen in RTL Nederland, is na een jarenlange arbitragezaak uiteindelijk in januari 2011 met een onderlinge overeenkomst opgelost.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen

In januari 2010 heeft RTL Nederland Radio 10 Gold overgenomen van Talpa Media. RTL Nederland beschikt daarmee over drie radiostations in 2010: Radio 538, het digitale webradiokanaal RTL Lounge Radio en Radio 10 Gold. Het management van Radio 10 Gold en RTL Lounge Radio is ondergebracht bij Radio 538. Volgens de huidige regels mag RTL Nederlandgeen nieuw ongeclausuleerd FM-kavel verwerven en Radio 10 Gold kan in haar huidige format

niet op FM uitzenden, aangezien het format overeenkomt met dat van het FM-kavel waarop Radio Veronica reeds uitzendt.

Radio 10 Gold is sinds 18 oktober 2010 teruggekeerd op de middengolf 828 kHz. Het radiostation heeft de frequentie overgenomen van Arrow Classic Rock. Radio 10 Gold staakte haar uitzendingen op de middengolf in 2007 vanwege de toen hoge kosten.

Op 3 februari 2011 is onder de merknaam Sizz een nieuwe, op vrouwen gerichte, telefoniedienst gelanceerd: een meerjarig (strategisch) samenwerkingsverband tussen RTL Nederland en mobiele telefonie-aanbieder Vodafone. Vodafone zorgt hierin voor de verkoop van abonnementen en toestellen en RTL Nederland voor de content en marketing. De twee bedrijven, die al langer samenwerken in het kader van het televisieprogramma The Voice of Holland, zien op deze manier meer kansen om video-streams aan te bieden. Een Franse dochteronderneming van RTL Group, M6, werkt reeds samen met telecomprovider Orange.

Met ingang van 1 april 2011 is buienradar.nl door de oprichters aan RTL Nederland verkocht. Met een krappe vijf miljoen unieke bezoekers per maand is de weersite een van de meest bezochte websites van Nederland. RTL ziet de aankoop als een mogelijkheid de bestaande nieuws- en weeractiviteiten te versterken.

Op digitaal gebied heeft RTL Nederland in oktober 2010 verder de website rtlxl.nl gelanceerd ter vervanging van rtlgemist.nl. Dit platform dient voor video-on-demand diensten en beschikt over een digitale bibliotheek waarin ook films en andere content kunnen worden opgevraagd. Deze content, die gedeeltelijk betaald en gedeeltelijk gratis is, is niet alleen op het open internet beschikbaar, maar wordt ook binnen de dienst Net TV van Philips en op mobiele telefoons en tabletcomputers aangeboden middels een app.

Eind 2009 kondigde Radio 538 aan een digitaal televisiekanaal te willen starten. In februari 2010 kreeg het van het Commissariaat voor de Media toestemming voor het verzorgen van een commerciële omroep. TV 538 is vervolgens in juli 2011 begonnen met uitzenden als digitaal kanaal. Digitaal radiostation VI Radio is met ingang van oktober 2010 begonnen met uitzenden. Het station komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Radio 538 en het magazine Voetbal International. Daarnaast is Radio 538 op 7 april 2011 met de eerste uitgave van het magazine Louder gekomen, een samenwerking met HUB Uitgevers. Het magazine sluit aan bij het imago en de doelgroep van Radio 538 en zal zes keer per jaar worden uitgebracht.

 

Financiële positie

Het jaar waarin Bertelsmann zijn 175-jarige bestaan vierde, is voor het concern een succesvol jaar geweest. Terwijl omzet en bedrijfsresultaat de afgelopen jaren terugliepen, laat 2010 een duidelijk herstel zien op beide vlakken: met 15,8 miljard euro is de omzet met 4,5 procent gegroeid ten opzichte van 2009 en het bedrijfsresultaat (EBITDA) nam met 400 miljoen euro toe tot 2,4 miljard euro in het jubileumjaar. Voor 2011 voorziet Bertelsmann-topman Thomas Rabe een verdere (gematigde) omzetgroei en wil hij het niveau van het bedrijfsresultaat van 2010 vasthouden.

De televisiedivisie van Bertelsmann RTL Group leverde het afgelopen jaar weer goede prestaties na moeilijkere tijden als gevolg van de financieel-economische crisis. De 5,6 miljard euro aan omzet voor RTL Group was goed voor 34,7 procent van de totale omzet van moederbedrijf Bertelsmann. Voor RTL Group betekent dit een omzetgroei van 8,4 procent. Het bedrijfsresultaat (EBITA) nam een vlucht in 2010: met 1.001 miljoen euro is het resultaat met maar liefst 39,6 procent verbeterd ten opzichte van 2009. RTL Group-topman Gerhard Zeiler schrijft in zijn presentatie van de jaarcijfers de goede prestaties van het bedrijf toe aan de onverwachts sterkere en snellere opleving van de (televisie) advertentiemarkten en de effecten van de driejarige kostenbesparingsprogramma’s die in 2009 van start zijn gegaan. Ook de marktleidende posities van de divisies in verschillende segmenten leveren een positieve bijdrage. Met voorspellingen voor 2011 blijft RTL Group voorzichtig; het bedrijf zal verdere optimalisatie van de hoofdactiviteiten en uitbreidingsmogelijkheden nastreven.

RTL Nederland is een van de divisies binnen RTL Group die in 2010 een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het gezamenlijke resultaat. RTL Nederland heeft in dat jaar een zeer goed resultaat neergezet ten opzichte van het jaar daarvoor: de omzet steeg met 15,6 procent naar 429 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (EBITA) schoot met 53 procent omhoog naar 110 miljoen euro. De televisieactiviteiten van RTL Nederland behaalden een gezamenlijke omzet van 373 miljoen euro, dat is 17,3 procent meer dan in 2009. De radiozenders Radio 538, Radio 10 Gold en RTL Lounge Radio droegen bij met een omzet van 56 miljoen euro, een toename van 5,7 procent ten opzichte van 2009. De Nederlandse radioactiviteiten van RTL Group behaalden een bedrijfsresultaat (EBITA) van 21 miljoen; in 2009 was dit nog 19 miljoen. De komende tijd zal uitwijzen of RTL Nederland de hoge winstgevendheid van 2010 ook in 2011 weet vast te houden.

Deel deze pagina