Bertelsmann in 2009

Aandeelverhoudingen

RTL Group SA (RTL Group), het internationale moederbedrijf van de RTL-zenders in Nederland, is het grootste televisiebedrijf van Europa met deelnemingen in 45 televisiezenders en 31 radiostations in 11 Europese landen. RTL Group is voor 91 procent in handen van Bertelsmann AG (Bertelsmann), een van ’s werelds grootste mediaconcerns. Bertelsmann bezit naast RTL Group ook Random House, de grootste boekenuitgever in de wereld en Gruner + Jahr, de grootste uitgever van magazines in Europa. RTL Group is vrijwel volledig eigenaar van CLT-UFA SA, houder van de Luxemburgse uitzendvergunningen voor de op Nederland gerichte RTL-zenders. RTL Group is eveneens eigenaar van RTL Group Beheer BV (RTL Group Beheer) waar RTL Nederland Holding BV (RTL Nederland) onder valt. De productiebedrijven Blue Circle BV, Fremantle Media Nederland BV en Grundy International Holdings BV zijn ook eigendom van RTL Group Beheer. Onder RTL Nederland Holding vallen Radio 538 BV (Radio 538) en RTL Nederland BV dat verantwoordelijk is voor de Nederlandse televisieactiviteiten. RTL Group Beheer heeft 73,7 procent in handen van RTL Nederland Holding. De overige 26,3 procent zijn in handen van Talpa Media Holding NV, eigendom van John de Mol.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen

Net als veel andere omroepen en content-bedrijven zoekt ook RTL Nederland steeds meer de samenwerking met YouTube op. In de zomer van 2009 gebruikt RTL5 het online videoplatform in aanloop naar het nieuwe seizoen van ‘So You Think You Can Dance’ waarbij een wildcard kan worden gewonnen om te mogen deelnemen aan het dansprogramma. In november 2009 kondigt directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538 aan een digitaal televisiekanaal te willen starten onder de naam 538 HitzoneTV. De televisiezender die een Nederlandse uitzendlicentie heeft aangevraagd en verkregen, moet onder andere een tv-versie van de Top 40 gaan uitzenden. Ondanks de ambitieuze aankondiging is het in de pers na november stil geworden over de televisieplannen van Radio 538. RTL Nederland is op 15 oktober gestart met het uitzenden van haar zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 in Hoge Definitie (HD). In eerste instantie alleen via UPC, maar inmiddels zijn ook distributieovereenkomsten gesloten met Caiway en Canal Digitaal.

Op 2 oktober 2009 is RTL Nederland gestart met een nieuwe tv-zender onder de naam RTL Lounge. In navolging van RTL8, richt deze via de digitale pluspakketten doorgegeven zender zich op vrouwen. RTL Lounge is net als de andere RTL-zenders (RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 en het mobiele RTL24) een formeel Luxemburgse zender. RTL Lounge is na jarenlange aankondigingen het eerste echte themakanaal van RTL Nederland en biedt vooral lifestyle en dramaproducties die ook op de andere RTL-zenders worden uitgezonden.

Begin 2010 heeft RTL Nederland Radio 10 Gold overgenomen van Talpa Media Holding. Na de verwerving van Radio 10 Gold beschikt RTL Nederland met Radio 538 en het digitale webradiokanaal RTL Lounge Radio over drie radiostations. Het management van Radio 10 Gold en RTL Lounge Radio is ondergebracht bij Radio 538. Volgens de huidige regels mag RTL Nederland Holding geen nieuw ongeclausuleerd FM-kavel verwerven en Radio 10 Gold kan in haar huidige format niet op FM uitzenden aangezien dat format overeenkomt met dat van het FM-kavel waarop Radio Veronica reeds uitzendt.

 

Organisatorische wijzigingen

Op 1 januari krijgt de verkoop van Broadcasting Operations, het facilitaire bedrijf van RTL Nederland, aan DutchView zijn beslag. DutchView neemt ook het grootste deel van het personeel van Broadcasting Operations over. Begin 2009 wordt definitief dat RTL Nederland zijn deelneming in de zakennieuwssite Z24 afstoot. RTL Nederland geeft als reden zich te willen concentreren op activiteiten waarover ze volledige zeggenschap bezit. RTL Nederland bezat 25 procent van de aandelen, de overige aandeelhouders in Z24 zijn de FD Mediagroep, de Noorse uitgever Schibsted en directeur/hoofdredacteur Arend van den Berg. De omroep en de in economische en financiële berichtgeving gespecialiseerde website blijven wel operationeel samenwerken door het uitwisselen van redactionele content.

 

Financiële positie

De omzet en het bedrijfsresultaat van Bertelsmann daalden beide in 2009. De omzet van het moederbedrijf van RTL Group bedroeg 15,4 miljard euro waar een jaar eerder nog 16,2 miljard euro werd behaald terwijl het bedrijfsresultaat terugliep van 2,1 miljard euro naar 2 miljard euro. Het nettoresultaat kwam uit op 35 miljoen euro terwijl een jaar eerder nog 270 miljoen euro winst werd geboekt. Afwaarderingen van 319 miljoen euro en herstructureringen van 424 miljoen euro waren voornamelijk debet aan de tegenvallende resultaten van Bertelsmann. Toch zag Bertelsmann-topman Thomas Rabe bij de presentatie van de jaarcijfers licht aan het eind van de tunnel, gelet op verbeterde resultaten in het laatste halfjaar van 2009 en het effect van kostenbesparingen.

De omzet van Bertelsmann televisiedivisie RTL Group is in 2009 met ruim 6 procent gedaald, voornamelijk ten gevolge van tegenvallende advertentie-inkomsten. In 2009 bedroeg de omzet van het moederbedrijf van RTL Nederland 5,4 miljard euro, een daling van bijna 400 miljoen euro ten opzichte van 2008 toen een omzet van bijna 5,8 miljard euro werd genoteerd. Het bedrijfsresultaat daalde in 2009 met bijna 18 procent van 916 miljoen euro naar 755 miljoen euro. Van alle internationale activiteiten van RTL Group zijn vooral de resultaten van het tv-station Five in het Verenigd Koninkrijk – dat zich geconfronteerd ziet met een terugval van de advertentie-inkomsten van 21 procent – tegenvallend. Desondanks noteert RTL Group een lichte stijging van de nettowinst: van 194 miljoen in 2008 naar 205 miljoen in 2009. De verbeterde winstcijfers van het internationale mediaconcern zijn te danken aan in 2009 doorgevoerde kostenbesparingen ten bedrage van 371 miljoen euro. Ook de afwaarderinglasten van RTL Group zijn in 2009 fors lager. Deze bedroegen in 2008 nog 407 miljoen en zijn in 2009 teruggelopen naar 247 miljoen euro. In het najaar van 2009 hebben de advertentiemarkten zich wat hersteld maar desondanks durft het concern in de huidige economische situatie geen positieve prognoses voor 2010 af te geven. Bij de presentatie van de jaarcijfers pleit RTL Grouptopman Gerhard Zeiler voor een verdere liberalisering van de Europese reclame- en sponsorregels en hij doet de suggestie om toe te staan dat sponsorlogo’s gedurende de gehele uitzending in beeld te zien zijn.

Ook de omzet van RTL Nederland daalde in 2009: 371 miljoen tegenover 436 miljoen het jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat van RTL Nederland steeg echter in 2009 met 2 miljoen euro naar 72 miljoen euro. Er is wel een wat vertekend beeld omdat RTL Group in 2008 in één keer reorganisatiekosten ten bedrage van 18 miljoen euro afboekte op het resultaat. De televisie omzet voor de grootste Nederlandse commerciële televisiegroep daalde met 14,5 procent naar 318 miljoen waarbij het bedrijfsresultaat met 10,2 procent daalde naar 53 miljoen euro, nadat het een jaar eerder ook al was gedaald (4,4 procent omzetdaling en 14,5 procent bedrijfsresultaatdaling). In 2008 boekten de radioactiviteiten (Radio 538) nog een stijging van omzet en bedrijfsresultaat maar in 2009 daalde de omzet met 17,2 procent naar 53 miljoen. Het bedrijfsresultaat na betaling van de uitzendlicentie-gelden bedroeg in 2009 11,9 miljoen euro. Dat is 10 miljoen minder dan in 2008, maar Radio 538 boekt daarbij als enig commercieel landelijk radiostation in Nederland nog winst.

Deel deze pagina