Bertelsmann in 2008

Aandeelverhoudingen

RTL Group SA, het internationale moederbedrijf van de RTL-zenders in Nederland, is voor 90,5 procent in handen van Bertelsmann AG. Bertelsmann AG is een van de grootste mediagroepen ter wereld met een omzet van 16,1 miljard euro in 2008. RTL Group SA droeg daar voor 35 procent aan bij. RTL Group SA bezit 99,7 procent van de aandelen van CLT-UFA SA die van de Luxemburgse overheid de uitzendvergunningen voor de Nederlandse RTL-programma’s heeft verkregen. Onder RTL Group SA valt RTL Group Beheer BV die op zijn beurt weer eigenaar is van RTL Nederland Holding BV. RTL Group Beheer BV is ook eigenaar van de productiebedrijven Blue Circle BV, Fremantle Media Nederland BV en Grundy International Holdings BV.

Onder RTL Nederland Holding BV vallen Radio 538 BV (Radio 538) en RTL Nederland BV. RTL Nederland BV omvat de Nederlandse televisieactiviteiten. RTL Group Beheer BV heeft 73,7 procent in handen van RTL Nederland Holding; Talpa Media Holding NV van John H. de Mol bezit de overige 26,3 procent. John de Mol beschikt hierdoor over strategische programma-formatovereenkomsten en heeft het recht zich met één zetel af te laten vaardigen in de Raad van Commissarissen van RTL Nederland Holding BV. RTL Group is het grootste televisiebedrijf van Europa met deelnemingen in 45 televisiezenders en 32 radiostations in elf Europese landen.

Sinds 1 oktober 2007 is Radio 538 onderdeel van RTL Nederland Holding BV (RTL Nederland). Sindsdien werkt het bestbeluisterde commerciële radiostation als zelfstandig RTL-onderdeel weliswaar samen met RTL Nederland maar heeft het tot nu toe haar zelfstandigheid weten te bewaren. Op het vlak van reclameverkoop werken RTL Nederland en Radio 538 gescheiden; alleen op het vlak van online-reclameverkoop verzorgt RTL Nederland de verkoop. Ook het radionieuws op Radio 538 wordt als voorheen verzorgd door het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en niet door de redactie van RTL Nieuws. In het verleden was dit bij radioactiviteiten van RTL Nederland (RTL FM, Yorin FM) wel het geval.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen: mobiele nieuwszender RTL Nederland

Net als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verkent ook RTL Nederland de mogelijkheden van mobiele televisie-uitzendingen. Op 5 juni 2008 wordt RTL24 gelanceerd, een speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkelde nieuwszender. RTL24 is samengesteld uit de nieuws- en informatieve programma’s van de verschillende RTL-kanalen zoals RTL Nieuws, RTL Z, Editie NL en RTL Boulevard. Net als de andere RTL-televisiekanalen is ook RTL24 een in Luxemburg gelicenceerde tv-zender. Ook RTL4 is vanaf de zomer te ontvangen via KPN DVB-H mobiel. RTL Nederland werkt verder aan de brede lancering van haar interactieve televisietoepassingen onder de naam RTL+. Via RTL+ zijn RTL-programma’s op aanvraag en andere RTL-diensten beschikbaar. Deze dienst is vooralsnog alleen via Lijbrandt Telecom (een Reggefiber deelneming) beschikbaar. RTL Nederland hoopt deze dienst op termijn ook via Ziggo en UPC aan te bieden.

 

Organisatorische wijzigingen: RTL Nederland richt zich op kernactiviteiten

Per 1 februari 2008 treedt Fons van Westerloo na vijf jaar af als directeur bij RTL Nederland Holding en wordt adviseur van de RTL Group SA. RTL Nederland krijgt een nieuwe topman in de persoon van Bert Habets, voorheen financieel directeur van RTL Nederland. In september 2008 kondigt Habets een wijziging van de strategie en organisatie van RTL Nederland aan. Meer dan voorheen moet de nadruk komen te liggen op de kernactiviteiten televisie, radio en ook nieuwe media. Activiteiten die daar niet direct mee samenhangen zullen worden afgestoten. RTL Nederland moet een plattere organisatie worden en geld dat wordt bespaard met het schrappen van functies in ondersteuning en management wordt aangewend voor nieuwe banen binnen de business unit nieuwe media.

 

Stopgezette activiteiten en deelnemingen: RTL Nederland stopt met ‘4 in ’t Land’

Op 29 februari 2008 stopt RTL Nederland met de RTL4-nieuwsrubriek ‘4 in ’t Land’, dat elke werkdag werd uitgezonden. Het programma, dat zich richtte op binnenlands nieuws, moest de concurrentie aangaan met het populaire SBS-programma ‘Hart van Nederland’ maar kampte met tegenvallende kijkcijfers.

In september 2008 wordt bekend gemaakt dat de studiotak van RTL Nederland wordt verkocht aan Dutchview, naar verluid omdat de bezettingsgraad onder eigen beheer te laag is. De verkoop wordt op 31 december 2008 geëffectueerd. RTL Nederland stoot ook zijn belang van 25 procent in de site Z24 af. De samenwerking tussen de omroep en de site die is gespecialiseerd in economische en financiële berichtgeving blijft wel intact door het uitwisselen van content.

 

Financiële positie: hogere omzet en lagere nettowinst

RTL Nederland noteerde in 2008 een omzet van 436 miljoen euro, waarmee de omzet bijna 7 procent is toegenomen in vergelijking met 2007 toen een omzet van 408 miljoen euro werd behaald. Investeringen in de positionering van de zenders en een reorganisatie hebben volgens RTL Nederland een goede basis gelegd voor 2009. Het bedrijfsresultaat (EBITA) daalde van 85 miljoen in 2007 naar 70 miljoen euro in 2008. De televisieactiviteiten kenden een omzetdaling van 4,4 procent en een daling van het bedrijfsresultaat van 14,5 procent. Het zijn dan ook de radioactiviteiten van Radio 538 die een positief effect hebben op de cijfers van RTL Nederland. Radio 538 boekte een omzet van 64 miljoen euro, een stijging van 4 miljoen ten opzichte van 2007. Het bedrijfsresultaat (EBITA) na betaling van de uitzendlicentiegelden bedroeg voor Radio 538 21,9 miljoen, 4 miljoen meer dan in 2007. Aangezien de licentiekosten in de amortisatie volgens IFRS-regels (international financial reporting standards) zijn opgenomen, wordt hier melding gemaakt van ‘bedrijfsresultaat na betaling van de uitzendlicentiegelden’.

RTL Group noemt als een van de oorzaken van verminderde televisieadvertentie-inkomsten het EK Voetbal. De resultaten werden verder gedrukt door een kostenpost voor een reorganisatie van 18 miljoen euro.

De totale nettowinst in 2008 van moederbedrijf RTL Group bedroeg 194 miljoen euro. Deze daling ten opzichte van 2007, toen nog een nettowinst werd behaald van 563 miljoen euro, is vooral te wijten aan een afschrijving van 337 miljoen euro op de televisieactiviteiten van RTL Group in het Verenigd Koninkrijk. De omzet bedroeg 5,8 miljard euro waarmee een stijging van 1,2 procent ten opzichte 2007 werd behaald. RTL Group liet bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008 weten kosten te willen reduceren en zich te concentreren op de hoofdactiviteiten omdat voor 2009 een sterke verzwakking van de advertentiemarkt wordt verwacht.

Deel deze pagina