Bertelsmann in 2007

RTL Group is in handen van Bertelsmann AG (Bertelsmann), een van ‘s werelds grootste mediaconcerns. In 2006 stoot RTL al zijn radioactiviteiten af. Het station RTL FM is opgeheven nadat het zijn frequentie heeft verloren aan 100%NL en RTL geen heil ziet in alleen uitzendingen via kabel en internet. Yorin FM is verkocht aan SBS. Als onderdeel van de deal met Talpa wordt RTL een jaar later weer actief aan het radiofront door de aankoop van Radio 538, het populairste radiostation van Nederland. De voetbaluitzendingen en populaire programma’s zoals de Gouden Kooi en Gooische Vrouwen worden overgenomen van Tien, het station van Talpa dat op 18 augustus 2007 stopt met uitzenden. De plek van Tien wordt ingenomen door een nieuw RTL station: RTL8. De zender heeft aanvankelijk een vrouwelijk profiel en concurreert daarmee met Net5 m an programma’s krijgt Talpa een belang van 26 procent in RTL.

Ondanks de overname van enkele populaire Tien-programma’s ondervindt RTL veel concurrentie van Nederland 1. Door de herprofilering van de zenders van NPO is het marktaandeel van Nederland 1 sterk gestegen en heeft het de positie van best bekeken zender overgenomen van RTL4.

In juni 2008 lanceert RTL een speciaal voor ontvangst op de mobiele telefoon ontwikkeld nieuwsstation. Op deze via de techniek DVB-H verspreide zender zijn de uitzendingen van RTL Nieuws, RTL Z, Editie NL en RTL Boulevard te volgen. Met dit initiatief heeft RTL voor Nederland de primeur van een speciaal voor de mobiele markt ontwikkelde zender.

RTL participeert samen met de FD Mediagroep en de Noorse uitgever Schibsted in een joint venture die in het voorjaar van 2007 de in zakennieuws gespecialiseerde website Z24 lanceert. Naast economisch nieuws brengt Z24 ook analyses, commentaren en achtergronden. Z24 is gebaseerd op de formule van de E24-sites die Schibsted in Zweden en in Noorwegen met succes in de markt heeft gezet. In augustus 2008 zijn er vanuit RTL plannen om het aandeel van 25 procent in Z24 Media volledig af te stoten.

Drukten in 2006 de afgestoten radioactiviteiten de omzet van RTL Nederland nog behoorlijk, in 2007 blijkt radio dankzij het van Talpa overgenomen Radio 538 juist de grote winstmaker voor RTL. RTL Nederland haalt in 2007 een bedrijfsresultaat van 85 miljoen euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van de 70 miljoen euro omzet in 2006. De opbrengsten van de Nederlandse televisiezenders stijgen bescheiden met een miljoen euro naar 69 miljoen euro maar het resultaat van de radioactiviteiten groeit fors van 2 naar 16 miljoen euro. RTL Nederland behaalt in 2007 een omzet van 408 miljoen euro: 17 procent meer dan de 350 miljoen in 2006.

RTL Nederland draagt in 2007 voor circa 7 procent bij aan de omzet van RTL Group. Dit Luxemburgse omroepbedrijf, bijna volledig in eigendom van het mediaconcern Bertelsmann, exploiteert ook tv-stations in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Hongarije, Kroätië en Rusland. De meeste omzet van de Luxemburgse moedermaatschappij wordt gegenereerd door de zenders in Duitsland (RTL Television, Fox) en Frankrijk (tvzender M6 en RTL Radio) en de productiemaatschappij Freemantle Media, met dochterbedrijf Blue Circle ondere andere verantwoordelijk voor de productie van succesvolle formats als Boer zoekt vrouw. RTL Group noteert een omzet van 6 miljard euro in 2007: een stijging van 1,2 procent ten opzichte van 2006 en daarmee de hoogste omzet ooit. De nettowinst daalde wel: van 1 miljard euro in 2006 naar 674 miljoen in 2007. Een belangrijke reden is een afboeking op de goodwill van het Britse station Five dat moest stoppen met zijn lucratieve belspellen in het Verenigd Koninkrijk na klachten over fraude en misleiding. Ook in Nederland werden belspellen beëindigd nadat het OM een onderzoek naar deze praktijken startte. RTL heeft ook een boete van 96 miljoen euro moeten betalen aan de Duitse kartelautoriteiten wegens verboden kartelafspraken met ProSiebenSat.1. De winst in 2006 was bovendien enigszins vertekend door een grote belastingmeevaller dat jaar.

Deel deze pagina