SBS in 2008

Aandeelverhoudingen

Onder SBS Broadcasting BV vallen de stations SBS6 en Net 5 en (via de rechtspersoon V8 Broadcasting BV) Veronica. SBS Broadcasting BV is in handen van SBS Nederland BV (SBS Nederland) die op zijn beurt weer valt onder SBS Broadcasting Europe BV. Boven laatstgenoemde rechtspersoon staan SBS Broadcasting Holding I BV and Holding 2 BV. Deze twee holdings zijn volledig eigendom van het internationale mediaconcern ProSiebenSat.1 Media AG (ProSiebenSat.1). Dit in Duitsland gevestigde bedrijf is actief in 14 Europese landen met 30 tv-zenders en 18 radiostations. Een meerderheid van de aandelen van ProSiebenSat.1 is in handen van de private equity bedrijven KKR (Kohlberg, Kravis, Roberts) en Permira. Via Lavenda Holding 5 GmbH hebben KKR en Permira samen 56,7 procent van de aandelen van ProSiebenSat.1 in handen. Zoals eerder beschreven heeft TMG 6 procent van de aandelen van ProSiebenSat.1 in bezit. De overige 37,3 procent van de aandelen zijn in handen van individuele aandeelhouders. Het stemrecht is verdeeld in 88 procent voor KKR/Permira en 12 procent voor TMG.

 

Nieuwe activiteiten en deelnemingen: SBS Nederland maakt inhaalslag op internet

SBS Nederland ontplooit in 2008 met steun van de moedermaatschappij ProSiebenSat.1 meer activiteiten op internet. In januari wordt gestart met myvideo.nl, een videohostingsite die in Duitsland populairder is dan YouTube. Ook heeft SBS Nederland plannen om een digitale videotheek te lanceren. In het voorjaar van 2008 introduceert SBS Nederland met de dienst ‘Programma Gemist’ de mogelijkheid om op de sites van de Net 5, SBS 6 en Veronica tv-uitzendingen later terug te zien. Dit gebeurt bij SBS Nederland met name via de websites van de drie zenders. SBS Nederland is na de Nederlandse Publieke Omroep en RTL Nederland de laatste grote omroeporganisatie die het uitgesteld kijken via haar websites mogelijk maakt. Ook lanceert SBS Nederland nieuwe mogelijkheden voor adverteerders op haar site, zoals advertorials en nieuwe banners.

Tevens lanceert SBS Nederland de online gamesportal sevengames.nl. De site biedt tegen zowel betaling als gratis spellen aan die on line gespeeld of gedownload kunnen worden. De nieuwstespellen worden wekelijks besproken in het tv-programma Sevengames TV.

In het vierde kwartaal van 2008 start SBS Nederland bij kabelaar Ziggo met de interactieve versie van Programma Gemist bij haar zenders Net 5, SBS6 en Veronica TV. De dienst is in combinatie met die van de Nederlandse Publieke Omroep (Uitzending Gemist) alleen tegen betaling beschikbaar. Met UPC en andere distributeurs heeft SBS nog geen overeenstemming over deze wijze van verspreiding. De verwachting is dat de dienst in 2009 ook bij Tele2 beschikbaar komt.

 

Financiële positie: daling omzet en bedrijfsresultaat ProSiebenSat.1 in 2008

In 2008 behaalt SBS Nederland met Net 5, SBS6, Veronica en Veronica Uitgeverij een omzet van 331,8 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 50,3 miljoen euro.

Moederbedrijf ProSiebenSat.1 ziet zich in 2008 geconfronteerd met een daling in de omzet en het bedrijfsresultaat. Er wordt een omzet behaald van 3,1 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 618,3 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg 125,5 miljoen euro. In 2007 maakte het bedrijf nog netto winst. De proforma omzet (3,2 miljard euro) en het bedrijfsresultaat (628,2 miljoen euro) waren in 2007 hoger, maar de overname van de SBS-onderdelen was in dat boekjaar slechts voor een half jaar meegerekend. ProSiebenSat.1 heeft in 2008 te kampen met een flinke schuldenlast en teruglopende reclameomzetten en sterk dalende aandelenkoersen.In totaal betaalde het 255,4 miljoen euro aan rentelasten en op 31 december 2008 noteert het beursgenoteerde bedrijf een schuld van 3,4 miljard euro in de boeken. Dit vloeit voort uit de constructie waarbij de private equity-bedrijven KKR en Permira de overname door het bedrijf zelf laten financieren met hoge rentepercentages. Mede als gevolg van de financieeleconomischecrisis is de koers van de aandelen gedaald waardoor – zoals eerder beschreven – ook TMG op de waarde van haar verplicht af te nemen belang heeft moeten afboeken. Om in te lopen op de hoge schuldenlast heeft ProSiebenSat.1 Veronica Uitgeverij, uitgever van het lucratieve Veronica Magazine en Totaal TV, in 2008 in de etalage gezet. Omdat uiteindelijk geen koper wordt gevonden, wordt besloten Veronica Uitgeverij te behouden.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in München begin maart 2009 laat Thomas Ebelin, CEO van ProSiebenSat.1, weten dat verdere kostenbesparingen van 100 miljoen euro noodzakelijk zijn. Ook het uit te keren dividend aan de aandeelhouders zal sterk worden teruggebracht. Vooralsnog is van de bezuinigingen in Nederland weinig te merken; in Duitsland wordt wel fors gesneden door onder andere centralisatie van faciliteiten, maar ook programmatisch. Nadat eerder de Belg Guillaume de Posch op 31 december 2008 aftreedt als CEO van ProSiebenSat.1 Media maakt landgenoot Patrick Tillieux eveneens bekend per 30 juni 2009 het bedrijf te verlaten. Tillieux , eerder van januari 2005 tot maart 2006 CEO van SBS Broadcasting , was sinds juli 2007 COO (operationeel directeur) van ProSiebenSat.1.

Deel deze pagina