SBS in 2005

De Nederlandse tak van SBS Broadcasting behaalt in 2005 met haar televisiezenders 14 miljoen euro meer netto-omzet dan in 2004: een verbetering van bijna zeven procent. Met de programmabladen wordt ruim 66 miljoen euro verdiend. Dit bedrag heeft echter niet langer alleen betrekking op de Nederlandse markt; met ingang van 2005 is SBS namelijk begonnen met het uitgeven van een Zweedse versie van Satellite. De uitgeefactiviteiten maken acht procent van de totale netto-omzet van SBS Broadcasting (S.à.r.l) uit, televisie is goed voor 72 procent. Het bedrijfsresultaat over 2005 is niet bekend gemaakt voor Nederlandse activiteiten, noch voor het moederconcern. Het aandeel van de Nederlandse televisiezenders binnen het totaal van televisieactiviteiten van SBS Broadcasting S.à.r.l bedraagt 34,6 procent. Nederland levert hiermee het grootste deel van de inkomsten, gevolgd door Zweden (17,3 procent) en Hongarije (16,6 procent).

SBS Broadcasting S.A. wordt in augustus 2005 overgenomen door twee Britse investeringsmaatschappijen. In oktober van dat jaar komen Telegraaf Media Groep en de Vereniging Veronica overeen hun belangen in de Nederlandse divisie aan de nieuwe eigenaren te verkopen. Veronica blijft merkpartner van SBS, TMG verwerft met ingang van 21 december een belang van 20 procent in het nieuwe moederconcern SBS Broadcasting S.à.r.l. TMG verkoopt hiertoe ook het belang  van 2,4 procent in het oude SBS Broadcasting S.A., dat zij reeds bovenop het Nederlandse belang had opgebouwd. De investeerders Permira en KKR krijgen elk 37 procent, voor het management wordt zes procent gereserveerd. De notering van SBS op Euronext Amsterdam wordt eind 2005 beëindigd. Verder verkoopt Telegraaf het 50 procent belang dat zij via Media Groep West in de teletekstactiviteiten van de SBS-zenders heeft.

In januari 2006 neemt SBS de radiozender Yorin FM over van concurrent RTL Nederland en keert hiermee terug als aanbieder van radio. SBS was namelijk eerder samen met Strengholt en deTelegraaf eigenaar van de zender Noordzee FM, die in oktober 2002 aan Talpa werd verkocht. Met ingang van mei 2006 worden format en naam van de nieuw verworven radiozender Yorin FM gewijzigd in Caz!.

Deel deze pagina