Representatie vrouwen op tv 2019

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Commissariaat voor de Media onderzoek gedaan naar de representatie van mannen en vrouwen in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen minder vaak in beeld worden gebracht dan mannen (36,6 procent). Als er om specifieke deskundigheid wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij politici of experts, zijn vrouwen nog minder in beeld dan mannen (23,2 procent).

In totaal zijn 262 programma’s, van zowel publieke als commerciële zenders, met daarin 4.391 personen onderzocht. De resultaten sluiten aan bij (inter)nationaal onderzoek, dat de afgelopen jaren op vergelijkbare manier is uitgevoerd. Afhankelijk van land, jaar en genre is het aandeel vrouwen op televisie bijna altijd tussen de 25 en 40 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd via een kwantitatieve inhoudsanalyse, op basis van een eigen ontwikkelde methode. Meer resultaten zijn te vinden in het rapport Onderzoek Representatie van mannen en vrouwen op televisie 2019. In 2021 wordt dit onderzoek nogmaals uitgevoerd.

Download het rapport

Deel deze pagina